piątek, 1 marca 2013

Kurczak pod pierzynką z warzyw






Smaczne kolorowe danie obiadowe pierś kurczka pod pyszną zdrową kołderką .
wszystko oprószone pomidorami z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawa pochodzi z sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/  .   
Przyprawa ta podbiła serca moich domowników .




 Kurczak pod pierzynką z warzyw

    2 podwójne piersi z kurczaka,
    10 dag ser zółty wędzony,
    1  czerwona papryka,
    2  pomidory,
    1/2 kartoniku pomidory krojone,
    3 łyżki kapary,
    1/4 łyżeczki pieprz kolorowy,
    1/3 łyzeczki Sól morska- MŁYNEK,
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 szt cebula,
    pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  Skworcu
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy sola i pieprzem. Ser wędzony ścieramy na tarce duże oczka. Paprykę myjemy kroimy  w kosteczkę ,pomidory także kroimy. Kapary odsączamy z zalewy. Na patelni najlepiej grillowej smażymy pierś z kurczaka na złoto. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebule paprykę  i pomidory. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy pomidory pokrojone kartonika. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dajemy odrobinę sosu tabasco. Podsmażone i zredukowane z sosu pomidorowego warzywa nakładamy na pierś z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy serem i zapiekamy. Pod koniec dodajemy kapary. Przed podaniem posypujemy przyprawą pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim .






Polecam przyprawę dostępna w sklepie internetowym   http://www.skworcu.com.pl/





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz