I znów spadł śnieg dlatego zrobiłam pyszny pikantny bulion z czerwoną fasolą firmy Lestello.
NATURALNIE ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dodałam do niej ugotowany ryż ,żeby była bardziej syta.
Pikantny bulion z ryżem i fasolą
1/2 pęczek natki pietruszki,
1 szklanka fasoli czerwonej
2 pomidory,
1 szt cebula,
1 szt marchewka,
chilli,
3 kostki bilion warzywny,
1/3 łyżeczki pieprz czarny mielony
pierś z kurczaka 1 szt
Fasolę czerwona moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito ziarna fasoli. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka solimy , doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze.
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy poszatkowaną cebule i starta marchewkę , następnie pokrojone pomidory -podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem i dodajemy ugotowaną fasolkę. doprawiamy sola ,pieprzem i chilli. Wlewamy bulion na talerz dokładamy ryż i kawałki pokrojonego kurczaka. Posypujemy natką pietruszki.
Odżywcze i zdrowotne wartości czerwonej fasoli
Fasola polecana jest wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso.
Czerwona fasola jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
FASOLA CZERWONA LESTELLO ZDROWO I POŻYWNIE!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz