piątek, 1 marca 2013

Pikantny bulion z ryżem i fasolą


 I znów spadł śnieg dlatego zrobiłam pyszny pikantny bulion z czerwoną fasolą firmy Lestello.   
NATURALNIE ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dodałam do niej ugotowany ryż ,żeby była bardziej syta.

Pikantny bulion z ryżem i fasolą

    1/2 pęczek natki pietruszki,
    1 szklanka fasoli czerwonej
    2  pomidory,
    1 szt cebula,
    1 szt marchewka,
    chilli,
    3 kostki bilion warzywny,
    1/3 łyżeczki pieprz czarny mielony
    pierś z kurczaka 1 szt

Fasolę czerwona moczymy całą noc i gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito ziarna fasoli. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka solimy , doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze.
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy poszatkowaną cebule i starta marchewkę , następnie pokrojone pomidory -podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem i dodajemy ugotowaną fasolkę. doprawiamy sola ,pieprzem i chilli. Wlewamy bulion na talerz dokładamy ryż i kawałki pokrojonego kurczaka. Posypujemy natką pietruszki.






Odżywcze i zdrowotne wartości  czerwonej fasoli

Fasola polecana jest wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso.
 Czerwona fasola jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie).
 Fasola jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.




FASOLA CZERWONA LESTELLO ZDROWO I POŻYWNIE!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz