czwartek, 28 marca 2013

Rolada z golonki

Kto nie lubi swojskiej domowej wędliny . Kupiłam kg golonki za 10 zł i mam duży kawał dobrej rolady bez chemii .

Rolada z golonki
składniki
    1 kg golonki,
    30 dag Sól,
    4 szt ziele angielskie,
    6 szt pieprz kulki,
    4 szt liść laurowy

Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody i dodajemy 30 dag soli. Wrzucamy liść laurowy ,kulki pieprzu i ziele angielskie. zagotowujemy. Następnie studzimy marynatę. Do zimnej marynaty wkładamy całą golonkę ja wcześniej odcięłam grubą skórę. Garnek nakrywamy odstawiamy w zimne miejsce na ok4- 5 dni. Po tym czasie  wyciągamy golonkę dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie już bez soli ok 1 godzinę . Następnie wyciągamy usuwamy kość . Zwijamy golonkę w roladę . Obwijamy mocno streczem i wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odwijamy i kroimy.






Tak wygląda po ugotowaniu zastreczowana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz