piątek, 26 kwietnia 2013

Krem z ziemniaków i kalarepy z tymiankiem

Coś lekkiego smacznego. Dla osób na diecie nie dodajemy masła i gotujemy warzywa  na wodzie a dla lubiących podjeść podsmażamy na masełku. 

Krem z ziemniaków i kalarepy z tymiankiem

składniki
  3  ziemniaki,
    3  kalarepy
    1 łyżka masło,
    bulion warzywny lub woda,
    sól morska,
    tymianek
    słonecznik łuskany,
    pieprz biały
    śmietanka 12-procentowa Gostyń

Ziemniaki i kalarepę obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy warzywa na masełku. Następnie zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku i wszystko miksujemy blenderem. Krem lekko zaciągamy śmietanką , ale nie koniecznie. Pod koniec dodajemy tymianek. Zupę serwujemy prażonym słonecznikiem .


Zupkę wykończyłam śmietanką Gostyń 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz