sobota, 20 kwietnia 2013

Suróweczka kiszona

Kapusta kiszona - zdrowa dietetyczna .
  Działa na wzmocnienie organizmu . Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.
Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

 Suróweczka kiszona

składniki


    1 garść kapusty kiszonej
    1/2 szt pora,
    1  jabłko,
    olej lniany,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    cukier,
    2 łyżki kukurydza,
    dymka,
    1 szt marchewka

Kapustę kiszona lekko kroimy. Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki następnie w kosteczkę. Dymkę siekamy. Jabłko dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Składniki mieszamy z sobą dodając kukurydzę. Doprawiamy cukrem , pieprzem świeżo mielonym i olejem lnianym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz