Kapusta kiszona - zdrowa dietetyczna .
Działa na wzmocnienie
organizmu . Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś
dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także
niweluje szkodliwe działanie alkoholu.
Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P,
beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas.
Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka,
który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Suróweczka kiszona
składniki
1 garść kapusty kiszonej
1/2 szt pora,
1 jabłko,
olej lniany,
pieprz kolorowy ziarnisty
cukier,
2 łyżki kukurydza,
dymka,
1 szt marchewka
Kapustę kiszona lekko kroimy. Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki następnie w kosteczkę. Dymkę siekamy. Jabłko dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Składniki mieszamy z sobą dodając kukurydzę. Doprawiamy cukrem , pieprzem świeżo mielonym i olejem lnianym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz