Danie z patelni z małą ilością tłuszczu , szybko i zdrowo . Do dania użyłam kaszę perłową .
Kasza jęczmienna wyrabiana jest z jęczmienia. Posiada najwięcej
błonnika, dzięki czemu polecana jest przy zaburzeniach trawienia.
Wyróżniamy trzy typy kasz jęczmiennych: pęczak, kaszę jęczmienną perłową
i kaszę jęczmienną łamaną. Najczęściej konsumowana jest kasza
jęczmienna perłowa, występująca w trzech odmianach jako kasza gruba,
średnia i drobna. Kasza jęczmienna jest dobrym źródłem witaminy PP,
obniżającej poziom cholesterolu oraz rozszerzającej naczynia krwionośne i
poprawiającej wygląd skóry. W 100 gramach kaszy jęczmiennej znajduje się 8g białka, 74g węglowodanów, 2g tłuszczu, kaloryczność to 358.
Kasza perłowa z kiełbasą i pieczarkami
składniki
1 szklanka kaszy jęczmiennej Kupiec
5 szt pieczarek
2 jajka
15 dag kiełbasa domowa,
uniwersalna przyprawa
szczypior,
sól morska
Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Pieczarki kroimy na plasterki kiełbasę też. Na patelni suchej bez tłuszczu podsmażamy plasterki kiełbasy następnie plasterki pieczarek. Kiedy pieczarki są już podsmażone dodajemy kaszę - połowę -na jednej patelni robimy danie dla 1 osoby z połowy składników. Lekko mieszamy. Robimy na środku patelni miejsce i wbijamy jajko , podlewamy całość 3 łyżkami wody lub bulionu warzywnego-nakrywamy i smażymy aż jajko się zetnie. Podajemy posypane szczypiorkiem
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOstatnio kasza perłowa mi zaczęła smakować, taki obiad więc bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń