czwartek, 16 maja 2013

Lody pomarańczowe z cukrem cytrynowym

Coś extra - lody dla ochłody tym razem na mleku zagęszczonym i z dodatkiem cukru cytrynowego Royal Brand .

Lody pomarańczowe z cukrem cytrynowym

składniki

    3 szt pomarańcza,
    500 ml mleko zagęszczone niesłodzone Gostyń ,
    cukier cytrynowy Royal Brand
    Skórka pomarańczowa kandyzowana

Pomarańcze obieramy usuwamy białą błonkę i filetujemy. Następnie miksujemy pomarańcza. Mleko zagęszczone niesłodzone miksujemy z dodatkiem cukru cytrynowego i dodajemy zmiksowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po ok 1 godzinie mieszamy i znów wstawiamy do zamrażalnika. Czynność powtarzamy 2 razy. Lody podajemy z skórką pomarańczową.







2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pochodzę z Gostynia, więc przepis zobowiązuje - muszę wypróbować :) Szukałam przepisu na lody bez śmietany, ale jakoś zapomniałam o tym dobrym mleczku ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń