Śledź nie musi pływać w oleju lub w śmietanie. Wspaniale komponuje się w zielonej sałacie.
Wiosenna sałatka śledziowa
składniki
2 śledzie matiasy,
1/2 szt papryka żółta,
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 szt cebula,
1 ząbek czosnek,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
suszone pomidory z bazylią,
1 garść rukoli
Rukolę myjemy osuszamy i układamy na talerzach. Śledzie moczymy według uznania , następnie kroimy je w długie paski i układamy na sałacie. Paprykę żółtą myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki dodajemy do sałatki. Cebule obieramy i siekamy posypujemy nią sałatkę. Całość solimy i doprawiamy pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem lekko solimy i polewamy takim sosem sałatkę. Całość posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz