Robicie domowy serek topiony z twarożku . Polecam jest niesamowity . 
Bagietka z domowym serem topionym 
składniki
    2 szt bagietki
    1/2 kg twarogu 
    2 łyżeczki sody
    Sól morska
    pieprz kolorowy ziarnisty
Bagietki lub inne bułki przekrawamy na pół i wyciągamy środek. Twaróg używamy swojski lub na wagę. Najlepszy jest twaróg stary który ma ok 4-5 dni. Wtedy kruszymy go do miski solimy i dodajmy sodę .Mieszamy nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach na serze pojawia się jakby topiony serek - u nas nazywamy to smarkaty. Wtedy do misce postawionej na parze podgrzewamy ten serek , mieszając- tak powstanie serek topiony. Wlewamy go do miseczki z bułki i ozdabiamy pieprzem kolorowym. 

ooo, genialne! nie wiedziałam, że tak łatwo można zrobić swój serek topiony! koniecznie muszę się za to wziąć :)
OdpowiedzUsuńale pyszności:0 chętnie bym zjadła coś takiego na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń