niedziela, 23 czerwca 2013

Kaszowe risotto z leśnych grzybów

Coś innego coś fajnego i zdrowego. Polecam wegetarianom.

Kaszowe risotto z leśnych grzybów

składniki
  2 woreczki kasza jęczmiennej Kupiec
    grzyby leśne
    1 szt cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Bulion grzybowy kostka Winiary
    pieprz biały
    4 łyżki parmezanu startego

Kaszę wysypujemy z woreczków. Cebulę siekamy drobno. Grzyby leśne świeże przebieramy oczyszczamy i siekamy drobniutko. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy cebule , dodajemy posiekane grzyby i smażymy chwilę. dodajemy kaszę i dalej smażymy. Kostkę bulionową grzybową zalewamy 1 litrem wrzątku - mieszamy aż kostka się rozpuści. Podlewamy kasze ok 1/2 szklanki bulionu , mieszamy i nakrywamy. Po ok 5 min znów podlewamy - mieszamy. Robimy tak aż kasza będzie gotowa. Na koniec dodajemy pieprz i sól  do smaku - mieszamy i dodajemy starty parmezan.Jeszcze raz zmieszamy i podajemy.






1 komentarz: