Kto nie lubi tej potrawy , można kombinować i robić z różnymi warzywami , u mnie dziś z pieczarkami i cukinią .
Risotto z pieczarkami i cukinią
składniki
1 szklanka ryżu arborio
1/2 szt cukinia
15 dag pieczarek
1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
1 szklanka parmezanu startego
pieprz czarny grubo mielony
Sól morska
2 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy dajemy drobno posiekane pieczarki. Podsmażamy chwilę. Dodajemy ryż , smażymy. Podlewamy winem- zagotowujemy. Następnie kiedy wino będzie zredukowane podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki. Mieszamy dusimy. Jeszcze raz podlewamy - mieszamy. Dodajemy startą na tarce cukinie. Mieszamy. Dusimy aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawiamy solą ,pieprzem do smaku i dodajemy starty parmezan. Mieszamy podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz