sobota, 22 czerwca 2013

Surówka selerowo marchewkowa

 Seler i kilka ciekawostek o tym warzywie 
Szklanka soku z selera wypijana regularnie na czczo działa jak eliksir młodości, ponieważ, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Zawiera też witaminy z grupy B.
 Sławę odżywczą zawdzięcza seler pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.

Surówka selerowo marchewkowa
składniki

    1  seler korzeń
    2  marchewki
    2 szt jabłko
    Sól morska
    1/2 opakowania śmietany
Seler korzeń średniej wielkości obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Marchewki myjemy skrobiemy i także ścieramy na tarce małe oczka. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą morską do smaku. Dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Chłodzimy. Podajemy do obiadu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz