wtorek, 11 czerwca 2013

Wielki grillowy konkurs z marką KAMIS . Wyniki

  KONKURS KULINARNY

Tegoroczny sezon grillowy rusza pełna parą i z kuszącym aromatem dań. 
 Grillować możemy z prawdziwą fantazją, mieszając smaki i składniki. O zdrowe i pyszne przygotowanie dań zadbają produkty KAMIS oraz przygotowane na sezon grillowy przyprawy. 

Dla tego mój blog w raz z firmą KAMIS zaprasza na konkurs.

Nagrodami w konkursie są :
 Fantastyczny stolik piknikowy


oraz zestaw przypraw Kamis





Zasady konkursu :

Proszę o zaprezentowanie potrawy z grilla z użyciem przyprawy KAMIS
Głównym składnikiem tej potrawy musi być mięso z kurczaka . Może być połączone z innym mięsem , kiełbaską , warzywami lub owocami. Wybór należy do was i zależy od waszej inwencji. Zdjęcia potraw , które muszą być waszą własnością wysyłajcie na @ MojaKuchniaMalutka@wp.pl
Przepis na potrawę zostawiajcie w komentarzu do postu. 
Będą brane pod uwage tylko propozycję z zdjęciami.
 Proszę o podpisywanie się tym samym @ lub imieniem i nazwiskiem  wysyłając zdjęcie i pisząc komentarz.
Po zakończeniu konkursu przedstawię wszystkie Wasze zdjęcia i zostanie wybrany zwycięzca.
Konkurs rozpoczyna się dnia 15 czerwca i będzie trwał do dnia 13 lipca  .
Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 15 lipca.



Kamis poleca się na grilla i zaprasza na konkurs !!!




Na konkurs dostałam zdjęcia i przepisy  pysznych  dań         Monika Piekarska


 
Monika Piekarska




Joanna Gralik

Aleksandra Filipowska




Katarzyna Wysocka


 Kolejne propozycje

Zofia Mołodyńska



Monika Piekarska
Katarzyna Biegańska

Magdalena Pietera


Sebastian Stępień


Pamiętajcie aby przy potrawie było opakowanie po użytej przyprawie KAMIS .

Konkurs przedłużony do końca tygodnia !!!!!!!!!!!!!!



OGŁOSZENIE WYNIKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dziękuję wszystkim za udział w konkursie . 
Przepisy apetyczne :)

Najbardziej urzekło mnie danie  Pana   Sebastian Stępień   --
 A o to Jego przepis 

Potrzebne mi były następujące składniki:
1 malutka pierś z kurczaka ( lub połowa pojedynczej )
2 łyżeczki przyprawy kamis do kurczaka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
garść liści świeżej mięty
plaster słodkiego, dojrzałego arbuza
ser feta
cytryna - a raczej kilka kropli świeżego soku

Pierś z kurczaka pokroiłem w kostkę i zamarynowałem ( w mieszance przyprawy kamis i oliwy z dodatkiem kilku świeżych i posiekanych liści mięty)
Na talerzu ułożyłem reszty mięty, dodałem pokrojonego arbuza oraz ser feta.
Na patelni grillowej przygotowałem kurczaka ( pogoda niestety nie sprzyja w tej chwili grillowaniu na świeżym powietrzu ). Gorące kawałki położyłem na przygotowanym wcześniej talerzu i skropiłem przed podaniem kilkoma kroplami soku z cytryny.
Smacznego drogie Panie - mej połówce smakowało.


GRATULUJĘ !!!!!!!!!!!!!!!


Nagrodę pocieszenia dostaje  Zofia Mołodyńska za smacznego hamburgera 

GRATKI !!!!

13 komentarzy:

  1. Kolorowe szaszłyki z kurczakiem


    1 pierś z kurczaka duża ok 600-700 g
    2 papryki
    1 cukinia
    3-4 cebule
    12 pieczarek

    marynata do kurczaka:

    7 łyżek soku z cytryny
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    6 łyżek oleju
    1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla



    Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki,cebule i cukinię w plastry,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy aż mięso nabierze złocistego koloru.Zamiast kurczaka można dać też rybę lub plasterki kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapomniałam podpisac kto :)
    Monika Piekarska

    OdpowiedzUsuń
  3. Joanna Gralik

    Pierś grillowana z przepyszną sałatką wiosenną - ja dodałam sałatkę ty możesz dodać co chcesz :)


    pierś 1.1/2 kg
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku startego
    szczypta papryki czerwonej ostrej Kamis
    1 łyżeczka octu winnego Kamis
    3 łyżeczki przyprawy do grilla do kurczaka Kamis


    Robimy marynatę:
    do miski wlewamy oliwę z oliwek dodajemy czosnek starty paprykę mieloną czerwoną ostrą i ocet winny mieszamy i dodajemy przyprawę do grilla kurczak . Pierś nacieramy marynatą i zostawiamy na 1 godzinkę w lodówce najlepiej . Po tym czasie smażymy na grillu . Wcale nie jest sucha za to jak jesz to wydaje się lekko chrupiąca . Fajny smak polecam . Pierś piecze się szybko można podać ją z sałatka wiosenną .

    OdpowiedzUsuń
  4. Drobiowe ślimaczki z zielonym pesto

    To doskonała grillowana potrawa nadająca się do zjedzenia nawet na zimno jako samodzielna przekąska czy jako dodatek do miski sałat. Można je przygotować także jako danie obiadowe, idealnie komponuje się np. z ryżem basmati gotowanym z dodatkiem szafranu.

    Ślimaczki:
    Pierś z kurczaka tniemy na plastry, rozbijamy.
    Smarujemy zielonym pesto (przepis poniżej).
    Zwijamy w ruloniki i okręcamy folią spożywczą. Odkładamy na ok. godzinę do lodówki.
    Wyjmujemy z folii i kroimy na wąskie ok. 1,5 cm. "plastry" i nadziewamy łączeniami na patyczki do szaszłyków.
    Polewamy oliwą i grillujemy chwilę, około 5 minut z każdej strony.

    Zielone pesto:

    świeża bazylia (1 doniczka)
    oliwa 50 ml
    łyżeczka czosnku granulowanego kamis
    szczypta soli
    odrobina pieprzu czarnego Kamis
    30-40 gr. orzeszków piniowych
    4 łyżki startego sera grana padano

    Liście bazylii blenderujemy z oliwą, dodajemy orzeszki piniowe i ser. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki w celu zgęstnienia i przegryzienia się.


    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam ;) a.filipowska@poczta.onet.pl

      Usuń
  5. Szaszłyki z cytrynowym kurczakiem i ananasem

    1 duża podwójna pierś z kurczaka
    4 plastry swieżego ananasa

    marynata:

    6 łyżek oleju
    3 łyżki soku z cytryny
    1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis
    skórka otarta z połówki cytryny

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinke (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam w marynacie na cała noc).Ananasa pokroic na kawałki wielkości mięsa.Na patyki nadziewać na przemian zamarynowane mięso i ananasa.Grilowac ze wszystich stron aż mięsko ładnie sie przyrumieni.

    Monika Piekarska
    jurlitka4@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierś pieczona na warzywach
    1 pojedyncza pierś kurzczaka
    Pół cukinii
    1 marchewka
    6 większych pieczarek
    1 czerwona cebula
    pomidor
    zioła prowansalskie Kamis
    1 łyżeczka marynaty Kamis: korzennej, pikantnej, staropolskiej
    3 łyżeczki sosu sojowego
    sól, pieprz Cayenne
    pół szklanki oleju
    Warzywa dokładnie umyć, osuszyć.Cukinie pokroić w kostkę, tak samo pomidora oraz pieczarki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w piórka.
    Przygotować marynatę: olej wymieszać z trzema łyżeczkami marynat Kamis, dodać sos sojowy oraz zioła prowansalskie.
    Mięso umyć osuszyć, podzielić na 4 części, każdą z nich delikatnie rozbić tłuczkiem.
    Każdą część lekko posolić, doprawić pieprzem cayenne i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na noc. Warzywa wymieszać z pozostałą marynatą i także zostawić na noc.
    Na kawałku folii aluminiowej łyżką nanieść zamarynowane warzywa i na tym ułożyć mięso, folię zawinąć tak aby tworzyła sakiewkę. Tak utworzone sakiewki umieścić na kartce od grilla i smażyć ok. 10 min. Po tym czasie otworzyć sakiewki (można obciąć ich górną część) żeby odparowały i smażyć jeszcze ok. 10 min. Mięsko grillowane w ten sposób jest bardzo aromatyczne oraz soczyste. Podawać ze smażonymi talarkami ziemniaczanymi bądź z tym co kto lubi.

    Katarzyna Wysocka
    kasia_h3@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw

    skrzydełka:

    10 skrzydełek kurczaka
    8 łyżek oleju
    4 łyżki soku z cytryny
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki sosu sojowy
    1 łyżka przyprawa do kurczaka z grilla Kamis
    2 łyżki musztardy grillowej

    Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka.Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki).Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą.Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.

    sałatka:

    2 garście szpinaku świeżego
    1 papryka
    2 małe cukinie
    2 cebule
    10 pieczarek
    przyprawa grill ziołowy Kamis
    olej do skropienia

    Przygotować warzywa.Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków.Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak.Dokładnie wymieszać.

    Monika Piekarska

    OdpowiedzUsuń
  9. Grillowana pierś z kurczaka

    Duża pierś z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis
    papryka słodka łyżka
    szczypta chilli
    łyżeczka szałwii
    2 – 3 łyżki oleju roślinnego

    Pierś myję i kroję na połówki.
    Oprószam solidnie przyprawami i smaruję olejem.
    Odstawiam na 2 godziny do lodówki.
    Po tym czasie grilluję.

    Magdalena Pietera

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja propozycja na konkurs - sałatka z grillowanym kurczakiem.
    Składniki:
    1 sałata rzymska
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    1/2 puszki ananasa
    4 łyżeczki przyprawy Kamis do kurczaka
    3 łyżeczki oleju
    garść liści szałwii
    4 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
    1 łyżeczka musztardy ( ostrej )

    Piersi z kurczaka kroimy w kosteczki. Liście szałwii drobno siekamy, mieszamy z mieszanką przypraw Kamis oraz olejem. W takiej marynacie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut.

    Odsączamy kukurydzę oraz ananasa z zalewy. Liście sałaty rzymskiej kroimy w cienkie paseczki.
    Mieszamy razem jogurt z musztardą - odstawiamy do lodówki.

    Zamarynowane mięso kurczaka grillujemy - na aluminiowej tacce jeśli robimy to na grillu, lub w razie niepogody na patelni grillowej.
    Na talerzu układamy sałatę rzymską, następnie ciepłe jeszcze kawałki kurczaka, posypujemy kukurydzą i ananasem. Całość polewamy schłodzonym sosem jogurtowym.
    Szybko, smacznie i doskonałe na lato.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oto i męskie zgłoszenie do konkursu. Choć danie dla kobiety szykowane.

    Potrzebne mi były następujące składniki:
    1 malutka pierś z kurczaka ( lub połowa pojedynczej )
    2 łyżeczki przyprawy kamis do kurczaka
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    garść liści świeżej mięty
    plaster słodkiego, dojrzałego arbuza
    ser feta
    cytryna - a raczej kilka kropli świeżego soku

    Pierś z kurczaka pokroiłem w kostkę i zamarynowałem ( w mieszance przyprawy kamis i oliwy z dodatkiem kilku świeżych i posiekanych liści mięty)
    Na talerzu ułożyłem reszty mięty, dodałem pokrojonego arbuza oraz ser feta.
    Na patelni grillowej przygotowałem kurczaka ( pogoda niestety nie sprzyja w tej chwili grillowaniu na świeżym powietrzu ). Gorące kawałki położyłem na przygotowanym wcześniej talerzu i skropiłem przed podaniem kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Smacznego drogie Panie - mej połówce smakowało.

    OdpowiedzUsuń