środa, 4 grudnia 2013

Curry ze szczupaka

Mając męża wędkarza mamy w domu świeże rybki. Tym razem Polski szczupak ale w smakach dalekich ...

Carry ze szczupaka

składniki
   2 filety szczupaka
    curry
    chilli
    3 szt pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka mleka kokosowego
    Sól morska- MŁYNEK
    sok z limonki do smaku
    1 łyżka masła
    imbir świeży kawałek
    1 cebula
    1/2 puszki cieciorki


Na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę. Szczupaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy , doprawiamy curry , startym świeżym imbirem i solą morską . Mieszamy. Dolewamy mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojonego szczupaka. Dusimy ok 5 min. Dodajemy chilli do smaku i sok z limonki. Następnie dodajemy cieciorkę  z puszki- mieszamy zagotowujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze sola i curry. Dusimy do miękkości ryby. Podajemy z listami kolendry i ryżem brązowym.



1 komentarz:

  1. świetny pomysł na obiad, nie jadłam szczupaka, chętnie bm spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń