Mając męża wędkarza mamy w domu świeże rybki. Tym razem Polski szczupak ale w smakach dalekich ...
Carry ze szczupaka
składniki
2 filety szczupaka
curry
chilli
3 szt pomidory
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
Sól morska- MŁYNEK
sok z limonki do smaku
1 łyżka masła
imbir świeży kawałek
1 cebula
1/2 puszki cieciorki
Na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę. Szczupaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy , doprawiamy curry , startym świeżym imbirem i solą morską . Mieszamy. Dolewamy mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojonego szczupaka. Dusimy ok 5 min. Dodajemy chilli do smaku i sok z limonki. Następnie dodajemy cieciorkę z puszki- mieszamy zagotowujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze sola i curry. Dusimy do miękkości ryby. Podajemy z listami kolendry i ryżem brązowym.
świetny pomysł na obiad, nie jadłam szczupaka, chętnie bm spróbowała:)
OdpowiedzUsuń