środa, 3 lipca 2013

Jabłuszka pod żytnia pierzynką

Jabłka w sadzie dojrzewają , na rynkach zielonych można jeszcze kupić pyszne jabłka z tamtego roku. dlatego proponuje pyszny deser.

Jabłuszka pod żytnia pierzynką

składniki

    1/2 kg jabłek
    cynamon
    kardamon
    1 łyżka masła
    cukier brązowy
    2 łyżki płatki żytnie Sante
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka tarte migdały

Jabłka obieramy z skórki , usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę . Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier - mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i smażymy. Doprawiamy odrobina kardamonu i cynamonu. Na drugiej suchej teflonowej patelni prażymy płatki żytnie ,migdały i rodzynki. Ciepłe jabłka nakładamy i posypujemy prażonymi ziarenkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz