Dostałam do przetestowania cukier z prawdziwa wanilią firmy KOTANYI .
Spytałam dzieci na co mają ochotę - usłyszałam rogaliki !!!
I tak powstały waniliowo bananowe ciasteczka.
Waniliowo bananowe rogaliki
składniki
-
1 kg
mąki
-
1/2 kostki
drożdży
-
1 szklanka mleka
-
1 szt
jajko
-
3/4 szklanki
cukier
-
cukier puder
-
1 szt
margaryna
- cukier z wanilią Kotanyi
- 4 banany
Robimy rozczyn do miski wlewamy ciepłe mleko mieszamy je z drożdżami dodajemy cukier ok 2 łyżki -mieszamy i posypujemy mąką. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce siekamy margarynę z mąką i cukrem waniliowym jak na ciasto kruche. Dodajemy resztę cukru i jajko- siekamy. Następnie dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy w kształt okręgu. Kroimy je na trójkąty jak pizze. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek banan. Zwijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 min. Pudrujemy .
Jest to cukier z przwdziwa wanilią wiemy o tym juz po otwarciu opakowania. Pyszny intensywny zapach. Ciasto z ta przyprawa tez jest bardzo smaczne nie ma co porównywać z cukrem wanilinowym - Dla rozjaśnienia sprawy -
cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa),
natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z
dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego)i
wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki.
pięknie wyglądają, nic tylko zjadać:)
OdpowiedzUsuń