niedziela, 21 lipca 2013

Ryż z bobem i wiejską kiełbaską

Moje dzisiejsze danie obiadowe . Myślę ,że zdrowe :) a rarytasem jest kilka plasterków wiejskiej kiełbaski.

Ryż z bobem i wiejską kiełbaską

składniki
  1 szklanka bobu
    1 woreczek ryżu
    15 dag kiełbasy wiejskiej
    natka pietruszki
    pieprz biały
    Sól morska
     uniwersalna przyprawa
    1/2 szt cebuli
    1 ząbek czosnku

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do smaku Po ugotowaniu odstawiamy i wyciągamy z woreczka. Kiełbaskę wędzoną kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek siekamy. Bób gotujemy w wodzie  z dodatkiem soli i ząbku czosnku do smaku. Ugotowany bób odcedzamy. Na patelni teflonowej podsmażamy kiełbaskę bez tłuszczu , aby kiełbaska wytopiła się. Dodajemy posiekany czosnek i cebulkę Jeżeli kiełbasa nie była mocno tłusta to można dodać odrobinę masła. Podsmażamy cebulkę z czosnki. dodajemy ugotowany bób -smażymy chwilę. Dodajemy ryż.Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz