niedziela, 21 lipca 2013

Kopytka z serem białym

Kiedy zostanie nam 25 dag sera białego zróbmy kopytka. Smaczne rozpływają się w ustach .

Kopytka z serem białym

składniki
   800 g ziemniaków
    15 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szt jajko
    sól morska
    1 szt kostka wołowa
    1/2 szt śmietany
    1 łyżeczka mąki

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pokruszony twaróg i dobrze mieszamy.Dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy mąki i mieszamy. Wyrabiamy ciasto podsypujemy mąką i formujemy kulę. Odcinamy po kawałku i rolujemy wężyki. Odcinamy po kawałku kopytka. Wodę zagotowujemy solimy  i na wrzątek dajemy kopytka. Jak wypłyną kopytka są gotowe. Robimy sosik. Kostkę wołową dajemy do 1/2 litra wrzątku-zagotowujemy. Zaciągamy mąką i śmietaną. Gotujemy aż zgęstnieje. Polewamy sosikiem kopytka.


4 komentarze:

  1. przepis jest na kopytka ale z serem to wyjdą kluski leniwe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ser jest w cieście u nas mówimy na to też kopytka bo maja taki kształt . Jedne są z samych ziemniaków a drugie mogą być z serem białym w cieście .Kluski leniwe tez dobra nazwa , każdy nazywa jak chce jak jest nauczony :) Powiem ,że ja nigdy nie robiłam klusek leniwych w moim regionie też nie są popularne, ale kopytka z serem tak .

    OdpowiedzUsuń