Sałata z pasztetem pieczonym i ogórkiem małosolnym
składniki
1/2 szt sałaty masłowej
2 ogórki małosolne
10 dag pasztet pieczony
polewa gastronomiczna
Sól morska
1/2 szt cebuli
oliwa
pomidorki cherry
Sałatę zieloną myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Sałaty rozkładamy na talerze. Pasztet pieczony - ulubiony kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Cebule kroimy w cieniutkie piórka. Piórkami posypujemy sałatkę. Ogórka małosolnego kroimy w drobna kostkę i posypujemy nim sałatę. Dodajemy połówki pomidorków cherry. Całość solimy do smaku i polewamy polewą gastronomiczna na bazie octu balsamicznego. Całość kropimy oliwą.
Do wykończenia sałatki użyłam Polewy Gastronomicznej PONTI
Glassa Gastronomica
Glassa Gastronomica Ponti to polewa na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest to gęsty, skarmelizowany ocet o niskiej kwasowości. Jego gęsta, kremowa konsystencja i ciemnobrązowa barwa sprawiają, że idealnie nadaje się do zdobienia sałatek, gotowanych warzyw oraz dekoracji wszelkiego rodzaju mięs i sera. Przyjemny, wyważony, słodko-kwaśny smak Glassy świetnie współgra też z lodami i owocami.Skład:
moszcz winny koncentrowany i gotowany, ocet balsamiczny z Modeny 49% (ocet winny, moszcz winny koncentrowany gotowany, barwnik: karmel E150d; przeciwutleniacz: dwutlenek siarki), zagęszczacz, modyfikowana skrobia kukurydziana, E415 guma ksantanowa
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń