wtorek, 13 sierpnia 2013
Jadło leśnika
Smaczna gęsta zupa można ją zajadać kilka dni.
Jadło leśnika
składniki 1/2 kg karkówka
1/2 kg kiełbasy z dzika
5 szt ziemniaki
4 marchewki
1 seler
1 pietruszka
1 szklanka przecieru pomidorowego 30%
2 szt cebula
1 słoik korniszony
mąka
4 łyżki masła
1 jajko
majeranek
3 liście laurowy
4 kulki jałowca
5 ząbków czosnek
papryka w proszku
3 litry bulionu warzywnego
Karkówkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju dodajemy starty na tarce czosnek , dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pokrojone mięso. Smażymy na złoto. Dodajemy paprykę w proszku , sól i pieprz. Usmażone mięso dajemy do dużego garnka . Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy liść laurowy i jałowiec. Marchewkę ,seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy wodę przegotowaną. Z maki i jednego jaja robimy ciasto na kluski. Mieszamy mąkę z jakiem solimy i robimy kulę. Kule ścieramy na tarce jarzynowej. Mieszamy zupkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - robimy zasmażkę. Dodajemy ja do zupy. Zagotowujemy. Korniszony kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy majerankiem , sola i pieprzem do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz