wtorek, 13 sierpnia 2013

Jadło leśnika


Smaczna gęsta zupa  można ją zajadać kilka dni.
Jadło leśnika

składniki  1/2 kg karkówka
    1/2 kg kiełbasy z dzika
    5 szt ziemniaki
    4 marchewki
    1  seler
    1  pietruszka
    1 szklanka przecieru pomidorowego 30%
    2 szt cebula
    1 słoik korniszony
    mąka
    4 łyżki masła
    1  jajko
    majeranek
    3 liście laurowy
    4 kulki jałowca
    5 ząbków czosnek
    papryka w proszku
    3 litry bulionu warzywnego


Karkówkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju dodajemy starty na tarce czosnek , dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pokrojone mięso. Smażymy na złoto. Dodajemy paprykę w proszku , sól i pieprz. Usmażone mięso dajemy do dużego garnka . Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy liść laurowy i jałowiec. Marchewkę ,seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy wodę przegotowaną. Z maki i jednego jaja robimy ciasto na kluski. Mieszamy mąkę z jakiem solimy i robimy kulę. Kule ścieramy na tarce jarzynowej. Mieszamy zupkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - robimy zasmażkę. Dodajemy ja do zupy. Zagotowujemy. Korniszony kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy majerankiem , sola i pieprzem do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz