czwartek, 15 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo- paprykowym

Dla wielbicieli placków ziemniaczanych . Tym razem z sosem pieczarkowo - paprykowym z dodatkiem śmietany .

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - paprykowym

składniki
 5 szt ziemniaki
    1  cebula
    2  jajka
    4 łyżki mąki
    Sól morska
    sos
    20 dag pieczarki
    1  papryka czerwona
    1  cebula
    1 łyżka masła
    pieprz biały
    Kucharek - uniwersalna przyprawa do smaku
    1 szklanka śmietany
    3 łyżeczki mąka
    olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Do starych ziemniaków dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy mąkę tyle aby zagęściło ciasto - ale nie za dużo. Na oleju smażymy małe placuszki.
Robimy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebule , dodajemy pieczarki i paprykę. Smażymy wszystko razem. Doprawiamy przyprawą uniwersalna. Doprawiamy pieprzem. W słoiku mieszamy śmietanę z mąką ok 4 łyzeczki , dolewamy odrobinę wody ok 4 łyżki - dobrze mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy na patelnie śmietanę z mąką - mieszamy i gotujemy aż sos zgęstniej. Placuszki polewamy sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz