piątek, 23 sierpnia 2013

Potrawka pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami

 Gęste sycące danie jednogarnkowe. Pomidorowa w innej odsłonie. 

 Potrawka pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami

składniki
   2  piersi z kurczaka
    1  cebula
    20 dag pieczarek
    1 szt marchew
    3 ząbki czosnek
    pieprz biały
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
    2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonu Podravka
    papryka słodka mielona
    chilli pieprz Cayenne
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1  śmietana
    6  ziemniaków

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy solimy doprawiamy pieprzem i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy troszkę masła z oliwą dodajemy ząbek posiekanego czosnku i mięso. Podsmażamy mięso na na złoto. Usmażone przekładamy do garnka w którym będzie gotowana zupa. Na tej samej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy posiekaną cebulę z pokrojonymi pieczarkami. Solimy i doprawiamy pieprzem. Usmażone przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę , marchewkę ścieramy na tarce duże oczka. Na tej samej patelni po smażeniu wcześniejszych składników podsmażamy na maśle i oleju ziemniaki i marchewkę. Kiedy ziemniaki zrobią się złote przekładamy je do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy dodajemy pulpę pomidorową , jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem ,chilli do smaku. Kiedy ziemniaki są miękkie zaciągamy zupę śmietaną. Podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz