czwartek, 26 września 2013

Dżemik jabłkowo - brzoskwiniowy

I kolejna moja propozycja na zimę . Dziś w słoiku zamykamy jabłuszka i brzoskwinie razem.  Smakuje super pasuje do placków naleśników , ciasteczek i na kanapki.


Dżemik jabłkowo - brzoskwiniowy
składniki


    4 kg jabłek
    2 kg brzoskwiń
  1-  1/2 kg cukru  zależy od jabłek ja mam zimówki kwaśne
    sok z cytryny
    3 goździki

Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki. Brzoskwinie obieramy usuwamy pestki kroimy na cztery. Na dużą patelnię dajemy jabłka z cukrem i goździkiem. Smażymy ok 15 min. Następnie dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy , dodajemy sok z 2 cytryn. Mieszamy dobrze i dalej smażymy aż jabłka lekko się rozpadną, ale mają być wyczuwalne kawałki. Gorące wkładamy do słoików, zakręcamy. Ja jeszcze pasteryzuje ok 10 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz