Nie mogę inaczej rozpocząć postu jak
serdecznie podziękować Aleksandrze Ciszewskiej i Podravce za
odwiedzenie mnie a dokładnie za zorganizowanie wspaniałych
warsztatów kulinarnych pod okiem wspaniałego kucharza Marcina
Jabłońskiego.
Teraz mogę opowiedzieć co się działo
:)
Jak już pisałam 25 września w
Ustrzyckiej szkole czyli Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych -
….... odbyły się IV warsztaty i konkurs kulinarny( więcej informacji https://www.facebook.com/pages/Dzie%C5%84-z-Podravk%C4%85/201298713243423?fref=ts )
….... odbyły się IV warsztaty i konkurs kulinarny( więcej informacji https://www.facebook.com/pages/Dzie%C5%84-z-Podravk%C4%85/201298713243423?fref=ts )
DZIEŃ Z PODRAVKĄ .
Jest to projekt
skierowany do szkół gastronomicznych pełna nazwa projektu to Ogólnopolski Projekt Kulinarny ”Dzień z Podravką” celem trzeciej edycji warsztatów i konkursu jest otwarcie się na
kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności chorwacką, śmiałe
eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw.
Pierwsze warsztaty po wakacjach odbyły
się właśnie u nas w Bieszczadach .
Podravka przywiozła do nas oprócz
ogromnej wiedzy kulinarnej wspaniałe świeże produkty .
Prosto z Warszawy dotarły do nas mule
, świeże makrele , krewetki tygrysie , karczochy i wiele innych
produktów. Mieliśmy także cały asortyment wspaniałych produktów
marki Podravka. Przyprawy ,ryże ,makarony i asortyment wyrobów z
pomidorów.
Warsztaty były podzielone na dwie
części pierwsza w której Marcin – kucharz – uczył nas ,
dzieli się z nami swoimi tajnikami i sposobami w kuchni.
Nauczył nas przyrządzania krewetek ,
muli , risotto , karczochów i filetowania świeżych ryb.
Była także nauka gotowania makaronu –
Ustrzyckie dzieci opanowały to na 6 z plusem.
Byo gotowanie , opowieści degustacje ,
mizianie karczocha :) wąchanie , dotykanie jedzenie...
Zostały poruszone nasze wszystkie
zmysły .
Druga część to konkurs kulinarny .
Mający na celu wyłonienie najlepszych młodych kucharzy . Zwycięscy
wezmą udział w finale ogólnopolskim , który odbędzie się w
Warszawie .
Miałam zaszczyt być w komisji
konkursowej , nie było to wcale takie łatwe , dania były smaczne i
widać było ,że dzieci są wspaniale przygotowane przez swoje
nauczycielki panią Agatę z pomocą pani Marii , która także była
moją nauczycielką od gastronomii .
Wyłoniliśmy zwycięzce zostali nimi .
Warsztaty były wspaniałe wraz z
dziećmi przyswoiłam sobie kolejną wiedzę jestem o kilka
doświadczeń mądrzejsza:)
Bieszczady przywitały ekipę Podravki
jak trzeba pięknym słoneczkiem , szumiały już swoimi jesiennymi
kolorami ciesząc się wraz z nami z naszych gości.
Właśnie 25września podczas
warsztatów miałam okazję osobiście poznać Aleksandrę Ciszewską
, wspaniałą pełną werby kobietę z którą ja i mój blog
współpracuje już prawie 2 lata.
Dostałam od Podravki wspaniały dyplom uznania :)
Dostałam także torbę produktów marki Podravka , która nie mogłam unieść z 5 kg miała :) wracając 6 km na piechotę do domu , wróciłam wykończona i pełna pozytywnych wrażeń.
To nasi zwycięscy , którzy pojadę na finał do Warszawy .
Warsztaty były wspaniałe jeszcze raz bardzo dziękujemy za odwiedziny :)
super ! gratulacje ! wspaniała impreza
OdpowiedzUsuń