wtorek, 17 września 2013

Udka w sosie warzywnym

Udka pozbawione kości do tego pyszny aromatyczny sos z dużą ilością warzyw .

Udka w sosie warzywnym


składniki
  6 szt udka kurczaka
    olej do smażenia
    1 cebula
    2 ząbki czosnek
    1/2 szt bakłażan
    1/2 szt cukinii
    1  marchewka
    1  papryka czerwona
    pieprz
    Sól morska
    papryka słodka mielona
    Przyprawa do kurczaka

Udka myjemy osuszamy i usuwamy z nich kości. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na oleju. Smażymy na złoto. Do udek dodajemy pokrojoną w paski paprykę pokrojonego w kostkę bakłażana w plasterki cukinię. Następnie dodajemy posiekany czosnek startą marchewkę i pokrojoną cebulę. Smażymy wszystko razem. Podlewamy gorąca wodą. doprawiamy sola , pieprzem i papryką w proszku dusimy. Kiedy mięso jest miękkie wyciągamy je z sosu. Sos miksujemy blenderem na jednolity krem. zaciągamy śmietaną 30 procent , wkładamy udka i zagotowujemy.



1 komentarz: