wtorek, 22 października 2013

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki

Kapuśniaczki zrobiłam na obiad do tego czysty barszczyk czerwony - pojedli ? tak i to bardzo :)

Drożdżowo - kruche kapuśniaczki

składniki
 1/2 kg mąki
    6 dag drożdże
    1 łyżeczka cukru
    Sól morska
    1  margaryna
    1/2 szklanki mleka
    1 szt jajko
    1/2 kg kapusta kiszona
    30 dag pieczarki
    1  cebula
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka smalcu

Do miski wlewamy ciepłe mleko dodajemy drożdże łyżeczkę cukru - mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy sól morską do smaku. Dodajemy pokrojoną twarda margarynę i siekamy nożem. Dodajemy rozczyn - ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy kroimy na pasy ok 10 cm szerokości. Kapustę kiszona obgotowujemy - odcedzamy. Cebulę siekamy , pieczarki kroimy drobno. Na smalcu podsmażamy cebulę  z pieczarkami , dodajemy obgotowaną kapustę - smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zimny farsz nakładamy na połówkę pasu ciasta , nakrywamy pustą strona zlepianym. Kroimy w kawałki. Układamy na blaszce , zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Posypujemy pieprzem grubo mielonym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz