wtorek, 22 października 2013

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami

Piekę bo jestem w domu słodzę moim jak się da , potem kilka dni w pracy już im nie tak dobrze i znów czekają ...

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami

składniki
  1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    3/4 szklanki cukier
    4  jajka
    4  gruszki
    4  jabłka
    2 szt budynie śmietankowe
    1 szklanka wody
    1/2 litra śmietany 30 %
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    tarte orzechy

Jajka rozbijamy. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pomalutku cukier. Następnie dodajemy żółtka przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wykładamy do tortownicy . Pieczemy ok 20 min. Wyciągamy biszkopt i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę . Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku. W szklance wody rozrabiamy budynie wlewamy je do jabłek i gruszek. Zagotowujemy , ciepłą masę wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy kakao , masę wykładamy na schłodzone jabłka. Posypujemy tartymi orzechami. Chłodzimy.





1 komentarz: