wtorek, 15 października 2013

Jesienna wegetariańska potrawka z dyni kabaczka i bakłażana

Cały zestaw smacznych jesiennych darów . Z odrobiną curry , papryki słodkiej i ostrej . Pasuje na jesienny obiad.

Jesienna wegetariańska potrawka z dyni kabaczka i bakłażana

składniki

    1  bakłażan
    1  cukinia młoda
    1 kawałek dyni
    1  cebula
    2 marchewki
    curry Kamis
    pieprz biały
    papryka słodka mielona Kamis
    papryka ostra
    Sól morska
    olej do smażenia
    natka pietruszki
    30 dag pieczarki
    1 kartonik pulpa pomidorowa

Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę . Cukinie młodą myjemy osuszamy , kroimy w kosteczkę. Dynię jeden kawałek obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na cztery. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Na dużej patelni na oleju podsmażamy cebulkę , dodajemy pokrojona marchewkę i smażymy ok 4 min. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Mieszamy , doprawiamy papryką słodka , ostrą , solą morską i odrobinę curry. Podsmażone warzywa zalewamy pulpą pomidorową i dusimy na małym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie , doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz