czwartek, 17 października 2013

Marchewkowa farma czyli marchewkowe ciasteczka

Jak nie lubię bo tak jest marchewka , powiedział synek tworząc ze mną ciasteczka. Zmienił zdanie po upieczeniu i lukrowaniu . Dzieciaczki pochłonęły 4 blaszki a na drugi dzień powtórka z rozrywki znów pieczemy - są pyszne polecamy

Marchewkowe ciasteczka 

składniki
    350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru kryształu
    Sól morska szczypta
    2  marchewki takie na  ok 20 cm ok 20 dag
    cukier puder - do lukrowania
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki  margarynę i cukier kryształ  . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i lukrujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz