niedziela, 13 października 2013
Najlepsza szarlotka
Moja , nasza ulubiona szarlotka , zawsze wychodzi i jest pycha .
składniki
400 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1 szt cukier waniliowy
4 łyżki mleko
160 g masła
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamon
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jabłka dajemy do garnka zalewamy 1/4 szklanki wody dodajemy trochę cukru - ilość zależna od słodkości jabłek. Doprawiamy cynamonem i smażymy. Do miękkich jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i gotujemy chwileczkę. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy masło , 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy 2 jajka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksujemy. Wyciągamy ciasto z miski i formujemy kulę na stolnicy , przekrawamy ja na dwie części. Jedna rozwałkowujemy lub wylepiamy nią dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min. wykładamy na upieczone ciasto jabłka. Nakrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po wyciągnięciu lukrujemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, jabłeczniki i piekę różne. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo wygląda kusząco. Moją ostatnią szarlotkę piekłam bez rozdrabiania jabłek. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i smakuje. Palce lizać! xx
OdpowiedzUsuń