sobota, 5 października 2013
Risotto na białym winie z cukinią i szynką
Kolejny przepis z wykorzystaniem wina w kuchni. Dziś kolejny pomysł na risotto. Tym razem z cukinia i szynka .
Do potrawy użyłam wina białego Celebro
Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.
Risotto na białym winie z cukinią i szynką
składniki
1 szklanka ryż do risotta
1/2 szt cukinia młoda
15 dag szynki
bulion
1/2 szklanki białego wina Celebro
1 ząbek czosnek
1 szt cebula
1 kawałek grana padano
Sól morska
pieprz biały
1 łyżka oliwy z oliwek
W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę - kiedy zacznie robić się szklista dodajemy starty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy ryż mieszamy i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Następnie podlewamy winem. Smażymy dalej , mieszając co chwilkę. Kiedy wino zredukuje się dolewamy troszkę bulionu. Mieszamy . dodajemy pokrojoną cukinię i szynkę . Mieszamy , nakrywamy i dusimy. Znów mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeżeli ryz nie jest jeszcze gotowy podlewamy jeszcze odrobiną bulionu i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.
Wszystko o tych winach znajdziemy na stronie Celebro http://www.celebro.com.pl/
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz