sobota, 5 października 2013

Risotto na białym winie z cukinią i szynką


 Kolejny przepis z wykorzystaniem wina w kuchni. Dziś kolejny pomysł na risotto. Tym razem z cukinia i szynka .
Do potrawy użyłam wina białego Celebro

 Wino białe, półwytrawne  o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.

Risotto na białym winie z cukinią i szynką

składniki
    1 szklanka ryż do risotta
    1/2 szt cukinia młoda
    15 dag szynki
    bulion
    1/2 szklanki białego wina Celebro
    1 ząbek czosnek
    1 szt cebula
    1 kawałek grana padano
    Sól morska
    pieprz biały
    1 łyżka oliwy z oliwek

W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę - kiedy zacznie robić się szklista dodajemy starty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy ryż mieszamy i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Następnie podlewamy winem. Smażymy dalej , mieszając co chwilkę. Kiedy wino zredukuje się dolewamy troszkę bulionu. Mieszamy . dodajemy pokrojoną cukinię i szynkę . Mieszamy , nakrywamy i dusimy. Znów mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeżeli ryz nie jest jeszcze gotowy podlewamy jeszcze odrobiną bulionu i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.




Wszystko o tych winach znajdziemy na stronie Celebro http://www.celebro.com.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz