sobota, 5 października 2013

Jabłka w cieście z żurawiną

Mój jesienny przysmak jabłuszka w cieście podane z żurwin.

Jabłka w cieście z żurawiną

składniki
 3 szt jabłka
    cynamon mielony
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąka
    2  jajka
    4 łyżki mleka
    żurawina dżem
    olej

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Jajka myjemy rozbijamy i miksujemy z mlekiem , dodajemy cukier , mąkę i odrobina cynamonu. Miksujemy - ma powstać ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i układamy na patelni. Smażymy na złoto. Układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z łuszczu. Układamy na placuszkach żurawinę i podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz