wtorek, 15 października 2013

Spahgetti ala carbonara z piersią z kurczaka

Spaghetti ala carbonara dlaczego ala ? zamiast boczku użyłam piersi z kurczaka . Wszystko doprawiłam nowością na rynku marki Kamis Przyprawa do Spaghetti Carbonara .


Pamiętajmy aby makaron ugotować al dente - a jak sprwdzić czy jest dobrze ugotowany ?
Istnieje  dość niekonwencjonalna metoda sprawdzania: należy rzucić nim o sufit lub o ścianę. Jeśli się przyklei - jest w sam raz do jedzenia.


Spahgetti ala carbonara z piersią z kurczaka


składniki
 1 opakowanie makaronu spaghetti
    3  żółtko jaja
    1 szklanka śmietany 30 %
    przyprawa do makaronu carbonara Kamis
    Sól morska
    1  pierś z kurczaka
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżeczka masła

Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie al dente. Żółtka jaj mieszamy z  śmietanką i solą morską do smaku. Dodajemy przyprawę do makronu carbonara - mieszamy dobrze. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Następnie solimy do smaku i smażymy na masełku z odrobina oliwy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Zalewamy śmietaną wymieszaną żółtkami. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem .






2 komentarze:

  1. oo, obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko jak potem zdjąć ten makaron z sufitu? ;)
    A carbonarę zjem chętnie zawsze, ale nie wszędzie, bo w knajpach nie potrafią jej robić ;)

    OdpowiedzUsuń