niedziela, 3 listopada 2013

Deser jabłkowo ryżowy z czekoladową śmietaną

Smaczny zdrowy lekki deser z jesiennych jabłek i ryżu . do tego czapa z czekoladowej śmietany . Kolejny test nowej czekoladowe śmietanki Gostyń .


Deser jabłkowo ryżowy z czekoladową śmietaną

składniki

    1 woreczek ryżu białego
    5  jabłek
    cynamon
    kardamon
    2 łyżki cukru
    śmietana czekoladowa 30 % Gostyń
    1 łyżeczka masła

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce masła dodajemy kardamon i cynamon do smaku. Mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy słodzimy do smaku. Chwilę dusimy. Chłodzimy. Śmietanę czekoladową 30 procent ubijamy z odrobina cukru - chłodzimy. Zimny ryż z jabłkami wykładamy do pucharków ozdabiamy śmietana i kawałkami jabłka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz