Teraz wiem ,że nie tylko białą kapustkę głowiastą można podać w postaci zasmażąnej , pekińska tez wspaniale się do tego nadaje. Super jako dodatek do obiadu .
Zasmażana pekinka w śmietanie
składniki
1 szt kapusta pekińska
1 cebula
uniwersalna przyprawa
1 łyżka masło
1/2 szklanki śmietany 30 %
pieprz biały
Sól morska
Kapustę pekińską kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli i po zagotowaniu wrzucamy do niego pokrojona kapustę. Gotujemy ok 10 min. Następnie cedzimy ją na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulę na nie podgotowaną kapustę i podsmażamy. Mieszamy od czasu do czasu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku. Następnie dodajemy odrobinę pieprzu. Kiedy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej śmietanę najlepiej 30 procent i chwilę gotujemy aż śmietana zredukuje się .
ciekawy pomysł:) pekińskiej tak nie zasmażałam:)
OdpowiedzUsuń