niedziela, 8 grudnia 2013

Expresowy kurczak z warzywami

Potrawa szybka pełna warzyw za czym idzie witamin.  Lekka pierś z kurczaka  aromatyczne przyprawy.

Expresowy kurczak z warzywami

składniki
  2 szt pierś z kurczaka
    1/2 szklanki białe wino
    1 szt cebula
    2 ząbki czosnku
    1 cukinia
    4  pieczarki
    1 papryka żółta
    tymianek
    curry
    Sól morska
    pieprz czarny mielony
    masło
    bulion
    1 łyżka oleju rzepakowego

Zaczynamy od zamarynowania piersi z kurczaka w przyprawie curry. Pierś z kurczaka myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem  i kroimy w paseczki. Kropimy oliwą , curry , sola i pieprzem. Odstawiamy na ok 30 min. Cukinię dobrze myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Paprykę żółtą kroimy w kosteczkę . Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy pierś z kurczaka podsmażamy z obu stron. Zalewamy białym winem. Wino redukujemy. Dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko mieszamy podlewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz