Ciasteczka swoim wyglądem przypominające to co mamy za oknem czyli zimę śnieg ......ale słodkie i zdrowe ponieważ zrobione z marchewki .
Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką
składniki
składniki
350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru kryształu
Sól morska szczypta
2 marchewki takie na ok 20 cm ok 20 dag
cukier puder
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
migdały
sok z cytryny
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę
soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i cukier
kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta
dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałam i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTa pierzynka przekonuje :3 W ogóle to dzięki Twoim przepisom znowu gotuję razem z mamą, wcześniej nie miałyśmy na to czasu. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń