wtorek, 14 stycznia 2014

Lekka sałatka warstwowa z cieciorką

Dawno w mojej kuchni nie gościła cieciorka - a to jedna z moich ulubionych rośli.  Kupiłam zapas pierwszą potrawę jaką zrobiłam to lekka sałatka warstwowa.

 
 Lekka sałatka warstwowa z cieciorką
składniki

    4 szt jajko
    2 szt pomidor
    1 puszka cieciorki
    2 garście roszponki
    1 opakowanie jogurtu naturalnego
    koperek
    2 ząbki czosnek
    Sól morska
    pieprz biały

Jajka gotujemy na twardo na każdą porcję sałatki potrzebujemy jedno jajko. Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Cieciorkę odcedzamy na sitku. Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Sałatkę będziemy serwować w szklankach. Nakładamy pierwsza warstwę cieciorki następnie warstwę pomidorów i na koniec warstwę pokrojonego jajka. Na wierzch sałatki nakładamy sałatę. Robimy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Koperek drobniutko siekamy i dodajemy do sosu. Sosem polewamy sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz