niedziela, 19 stycznia 2014

Krokiety mięsne z porem i kapustą

Lubię robić krokiety a z farszem można pokombinować i zawsze będą inne. Wspaniale smakuję odgrzane na drugi dzień , nadają się także do zamrożenia .


Krokiety mięsne z porem i kapustą


składniki
    1 litr mleko
    2  jajka
    mąka
    olej
    1/2 kg mięsa mielonego
    1/3 szt kapusty białej
    2 szt pory
    1 łyżka masła
    bułka tarta
    pieprz czarny mielony
    sól morska
    1 szt liść laurowy
    1  ziele angielskie



Zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Miksujemy mleko z jajkiem odrobina soli i 3 łyżkami oleju. Dodajemy mąkę aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu. Zostawiamy troszkę ciasta aby móc potem namoczyć krokiety przed smażeniem.
Kapustę białą kroimy w paseczki jak na bigos.Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy kapusta zrobi się miękka odcedzamy ją lekko studzimy i siekamy. Pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kapustę , mieszamy i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy ok 10 min,aż mięso mielone będzie podsmażone. Do usmażonych naleśników nakładamy farsz zwijamy. Obtaczamy w cieście od naleśników i w tartej bułce. Smażymy na oleju.





1 komentarz:

  1. bardzo lubię krokiety z grzybami zwłaszcza:) z takim farszem jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń