Wykorzystując czas wolny kombinuję w kuchni, myślałam ,że przez pracę straciłam już wyobraźnie kulinarną . Nawet nie wiedziałam jak stres ,nerwówka monotonia może wpływać na chęć i miłość do gotowania . Gotowanie dla przyjemności a gotowanie za pieniądze to dwie różne bajki ....
Mega dyniowe risotto
składniki
1,5 szklanki ryż do risotta kupiec
2 kawałki dyni
3 łyżki pestki dyni
1/2 szklanki białego wina
Sól morska
sól czosnkowa
1 łyżka masła
1/2 szt cebuli
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 szklanki bulionu
Cebulę siekamy drobno. Na głębokiej patelni na masełku podsmażamy cebulkę , dodajemy ryż - lekko mieszamy . Czekamy aż ryż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino - mieszamy , powiększamy płomień i redukujemy alkohol. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki- mieszamy . Zmniejszamy płomień i nakrywamy patelnie. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Dodajemy kawałki dyni. Mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Ryż znów podlewamy bulionem i tak aż ryz będzie gotowy. Na koniec dodajemy pestki dyni. Doprawiamy solą czosnkową i solą zwykłą morską. Dolewamy śmietanę 30 procent. Mieszamy i podajemy.
super blog, odkryłam niedawno i często tu wpadam po jakieś hm jadłospisowe inspiracje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam :)
Usuń