Mąż nie lubi zupy fasolowej - zaryzykowałam !! ugotowałam podałam i czekam na opinie ....
BOSKA - pyszna !!!
I jest OK :)
Wiosenna zupa z kolorowej fasoli
składniki
2 szklanki fasola kolorowa mrożona
1 żeberko wędzone
liść laurowy
natka pietruszki
2 marchewki
5 szt ziemniaki
1 szt pietruszka
Sól morska
Pieprz kolorowy
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka uniwersalna przyprawa
Do zrobienia tej zupy użyłam fasolkę kolorową mrożoną . Ją gotujemy krócej niż tą suszoną. Do garnka z wodą włożyłam wędzone żeberko dodałam kilka kulek pieprzu ,ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam ok 20 min. Następnie dodałam fasolkę , doprawiałam solą morską i gotowałam następne 15 min. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę dodałam do zupy. Marchewkę i pietruszkę korzeń starłam na tarce i dodałam do zupy. Gotowałam do miękkości fasoli i ziemniaków. Doprawiałam przyprawą uniwersalną. Zagotowałam , wycisłam ząbek czosnku , dodałam śmietanę . Ponownie zagotowałam i dodałam posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiłam pieprzem świeżo mielonym .
pysznie:)
OdpowiedzUsuń