sobota, 11 stycznia 2014

Pierś z kurczaka z warzywami i pieczarkami

Czasu zawsze brak , tym bardziej jak ma się pochłaniającą wciągającą pracę . Co zrobić szybko aby rodzinka na drugi dzień zjadła fajny zdrowy obiadek.
O to moja propozycja .

Pierś z kurczaka z warzywami i pieczarkami

składniki
   20 dag pieczarek
    1 cebula biała
    1/4 szt selera korzeniowego
    1  papryka czerwona
    2 szt pierś z kurczaka
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    papryka słodka mielona
    papryka ostra
    Sól morska
    2 ząbki czosnek
    1/2 szklanki bulion
    pieprz czarny świeżo mielony

 Czerwona paprykę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki, seler ok 1/4 bulwy obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki oczyszczamy z ziemi  kroimy w plasterki.
Cebulę białą obieramy z łupiny  kroimy w piórka.Pierś z kurczaka 2 sztuki myjemy , odcinamy tłuszcz i kroimy w długie kawałki, kropimy oliwą , dodajemy wyciśnięty czosnek, słodka i ostra paprykę - mieszamy i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę masła, dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy z obu stron. Po ok 7 min dodajemy pokrojoną cebul , paprykę i pieczarki. Mieszamy , solimy do smaku. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu. Dusimy do miękkości warzyw.  Doprawiamy pieprzem do smaku. zalewamy ok 1 szklanką śmietany 30 procent. Mieszamy , zagotowujemy. Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz