Czasu zawsze brak , tym bardziej jak ma się pochłaniającą wciągającą pracę . Co zrobić szybko aby rodzinka na drugi dzień zjadła fajny zdrowy obiadek.
O to moja propozycja .
Pierś z kurczaka z warzywami i pieczarkami
składniki
20 dag pieczarek
1 cebula biała
1/4 szt selera korzeniowego
1 papryka czerwona
2 szt pierś z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
papryka słodka mielona
papryka ostra
Sól morska
2 ząbki czosnek
1/2 szklanki bulion
pieprz czarny świeżo mielony
Czerwona paprykę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki, seler ok 1/4 bulwy obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki oczyszczamy z ziemi kroimy w plasterki.
Cebulę białą obieramy z łupiny kroimy w piórka.Pierś z kurczaka 2 sztuki myjemy , odcinamy tłuszcz i kroimy w długie kawałki, kropimy oliwą , dodajemy wyciśnięty czosnek, słodka i ostra paprykę - mieszamy i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę masła, dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy z obu stron. Po ok 7 min dodajemy pokrojoną cebul , paprykę i pieczarki. Mieszamy , solimy do smaku. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. zalewamy ok 1 szklanką śmietany 30 procent. Mieszamy , zagotowujemy. Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz