niedziela, 5 stycznia 2014

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem

Nowy przepis na smaczne rogaliki z ciasta kruchego drożdżowego , dziś nadziewane budyniem śmietanowym - smaczne i długo świeże.

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem


składniki
    1 kg mąki
    50 dag masła
    10 dag drożdży
    4  jajka
    1/2 szklanki mleka letniego
    6 łyżek śmietana
    6 łyżek cukru
    1/3 łyżeczki Sól
    2 szt budynie

Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy . Dodajemy cukier 1 łyżkę i jeszcze raz mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy make dodajemy miękkie masło ,jajka , śmietanę i resztę cukru  na koniec  rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy budyń z połowy mleka niż pisze na opakowaniu - słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty w jeden róg nakładamy budyń i rolujemy w rogalika. Jajko mieszamy z odrobiną śmietany 30 procent i takim rozczynem smarujemy rogaliki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz