wtorek, 21 stycznia 2014

Roladki w kapuście i śmietanowym sosie z koperkiem

Obiad który możemy podać z ziemniaczkami lub z pieczywem.  Roladki z piersi z kurczaka w środku żółty ser , doprawione pieprzem czosnkowym Kamis do tego kapustka  w śmietanie z dużą dawką koperku.

Roladki w kapuście i śmietanowym sosie z koperkiem

składniki
    2 piersi z kurczaka
    10 dag ser żółty gouda
    pieprz czosnkowy Kamis
    pieprz czarny świeżo mielony
    Sól morska
    1/2 szt kapusta biała
    1 szklanka śmietana 30 %
    1 szt liść laurowy
    1  cebula
    1 łyżka masła

Kapustę białą kroimy jak na bigos. Wkładamy do garnka z wodą dodajemy liść laurowy i gotujemy ok 15 min. Na patelni na masełku podsmażamy posiekaną cebulkę , dodajemy odcedzona ugotowana kapustę smażymy. Doprawiamy sola , pieprzem i pieprzem czosnkowym do smaku. Wlewamy śmietanę i gotujemy chwilę. Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż lekko rozbijamy . Solimy i doprawiamy pieprzem. Na rozbitym płacie układamy ser i zwijamy w roladkę , obsmażamy z każdej strony. Usmażone roladki wkładamy do kapusty i razem gotujemy. Na koniec dodajemy posiekany koperek.





1 komentarz: