sobota, 14 czerwca 2014

Pavlova z sosem truskawkowym i pistacjami

   Lekki pyszny torcik z bezą , bitą śmietaną i truskawkami. Do przełamania smaku posiekane pistacje.

 Pavlova z truskawkami

  składniki

 6 białek
    300g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżeczki octu
truskawki 1/2 kg
sos truskawkowy
pistacje
cukier puder
mięta świeża
czereśnie koktajlowe

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Pistacje siekamy .Posypujemy nimi  torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi.



1 komentarz: