piątek, 29 sierpnia 2014

Kuchnia regionalna- Ala haluszki z kapustą kiszoną

Kuchnia Regionalna to to co ja lubię . W dawnych czasach wykorzystywano to co dało pole , miało być dobrze , szybko i tanio.  Powstawały pyszne potrawy , warto do nich wracać , przerabiać je według smaku i fantazji.

W moim domku dziś kluchy z kapusta kiszoną.

Ala haluszki z kapustą kiszoną

składniki
jajka 3 szt
mąka
sól
kapusta kiszona ok 1/2 kg
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
pieprz młotkowany kamis

Do miski wbijamy jajka - mieszamy je widelcem. Dodajemy mąkę aby powstało dość gęste ciasto, solimy je do smaku. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją . Na wrzątek nakładamy dużą łyżką kluchy. Mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Wyławiamy je łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody. Kapustę kiszona gotujemy ok 10 min. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy wyciśnięty czosnek i dodajemy osączoną ugotowana kapustę . Podsmażamy chwilę , doprawiając sosem sojowym i pieprzem do smaku. Dodajemy odcedzone kluski - mieszamy razem. Podajemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz