piątek, 29 sierpnia 2014

Placuszki po bojkowsku

Smaczny regionalny przysmak. Szybkie w zrobieniu , najlepiej smakują z sosem czosnkowym.


Placuszki po bojkowsku

składniki
kapusta kiszona 1 szklanka
mąka
jajko 3 szt
sól ziołowa Kamis
pieprz czarny
śmietana 1 łyżka
olej do smażenia
czosnek
majonez
jogurt naturalny

Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Dodajemy jajka. Mieszamy . Następnie dodajemy śmietanę . Jeszcze raz mieszamy . Dodajemy tyle maki aby ciast było dość gęste. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Robimy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy do majonezu i jogurtu , doprawiamy solą do smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz