Jest dużo przepisów na placki drożdżowe , niby takie same a różne.
Każdy różni się wyglądem i smakiem.
Mój jest słodziutki i chyba zawsze wychodzi,
Drożdżowiec z jabłkami
Składniki
masło 1/2 kostki
mąka 600g
drożdże 7 dag
cukier puder 4 łyżki
cynamon
płatki migdałów
cukier kryształ ok 1 łyżka
2 jajka
300 ml mleka
Zaczynamy od zrobienia rozczyny – mieszamy mleko z drożdżami i połową cukru pudru . Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy.
Do miski wsypujemy przesiana mąkę dodajemy resztę cukru pudru . Mieszamy . Wbijamy jajka i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto , dolewamy rozpuszczane masło. Jeszcze raz wyrabiamy.
Odstawiamy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Ciasto przekładamy do tortownicy. Plasterki jabłka układamy wbijając je dookoła tortownicy. Tak aby powstał ala kwiat róży. Cynamon mieszamy z cukrem kryształem. Posypujemy placek zmierzchu. Wykańczamy układając na cieście małe plastereczki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz