wtorek, 7 października 2014

Jesienne jabłuszka w cieście waniliowym

Jabłka najbardziej zdrowy owoc nasz krajowy . Jedzmy na każdy sposób to inwestycja w nasze zdrowie .
Powody dla , których warto jeść jabłka. 
1. Skutecznie walczą z cholesterolem

Wystarczy każdego dnia zjeść 1-2 duże jabłka, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. Jabłka dostarczają sporo błonnika, a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL
 2. Są eliksirem młodości

Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała.

 3. Uwielbia je nasze serce

Znaczna zawartość flawonoidów ma także niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalając blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń, są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą.
 4. Pomagają schudnąć

Jabłka, nie dość, że są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g - nie dotyczy szarlotek i słodzonych musów), to jeszcze usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt.
 5. Wspierają układ odporności
 6. Poprawiają urodę

Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

 7. Nie wywołują alergii
 8. Odżywiają mózg

W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu.

Jesienne jabłuszka w cieście waniliowym

składniki
ok 1 kg jabłek
cukier waniliowy
4 łyżki cukru kryształ
1 litr mleka
soda 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka
3 jajka
Jabłka najlepiej duże obieramy i kroimy na plastry .
Jajka miksujemy z cukrami i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą . Maki dodajemy tyle aby ciasto było dość gęste , jak kwaśna śmietana.  Odstawiamy ciasto na ok 15 min. Po tym czasie moczymy plasterki jabłka w cieście i układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy na złoto.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz