Jabłka najbardziej zdrowy owoc nasz krajowy . Jedzmy na każdy sposób to inwestycja w nasze zdrowie .
Powody dla , których warto jeść jabłka.
1. Skutecznie walczą z cholesterolem
Wystarczy każdego dnia zjeść 1-2 duże jabłka, by obniżyć
stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie
zmniejszyć ryzyko zawału. Jabłka dostarczają sporo błonnika, a
dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co
prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL
2. Są eliksirem młodości
Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała.
3. Uwielbia je nasze serce
Znaczna zawartość flawonoidów ma także niebagatelne znaczenie
dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalając blaszkom miażdżycowym
przyklejać się do naczyń, są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą.
4. Pomagają schudnąć
Jabłka, nie dość, że są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100
g - nie dotyczy szarlotek i słodzonych musów), to jeszcze usprawniają
proces trawienia, a zarazem hamują apetyt.
5. Wspierają układ odporności
6. Poprawiają urodę
Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku,
krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan
skóry, włosów i paznokci.
7. Nie wywołują alergii
8. Odżywiają mózg
W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu.
Jesienne jabłuszka w cieście waniliowym
składniki
ok 1 kg jabłek
cukier waniliowy
4 łyżki cukru kryształ
1 litr mleka
soda 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka
3 jajka
Jabłka najlepiej duże obieramy i kroimy na plastry .
Jajka miksujemy z cukrami i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą . Maki dodajemy tyle aby ciasto było dość gęste , jak kwaśna śmietana. Odstawiamy ciasto na ok 15 min. Po tym czasie moczymy plasterki jabłka w cieście i układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz