Nadszedł czas na czerwoną kapustę zwana modrą . Ma piękny kolor no i brudzi ręce , o czym się ostatnio mocno przekonałam w pracy .
Skąd ten piękny kolor ?
Odpowiedzialne za tę wyjątkową barwę są antocyjany - naturalne barwniki
roślinne, które mają jeszcze jedną bardzo cenną właściwość. One ne
przeciwutleniaczami, chroniącymi nasz organizm przed działaniem wolnych
rodników. Antocyjany są ponadto pomocne w przyswajaniu witaminy C,
działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo oraz wzmacniają
naczynia krwionośne.
Więc kolejne zdrowe warzywo dlatego warto się z nim zaprzyjaźnić.
Aromatyczna surówka z czerwonej kapusty
składniki
kapusta czerwona
2 ząbki czosnku
cukier
pieprz biały
olej
ocet
sól morska
cebula biała lub czerwona
Kapustę obieramy z wierzchnich liści , kroimy na pół potem w cienkie paseczki następnie w mniejsze paseczki.
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyciskamy do słoiczka. Dolewamy tam także z 4 łyżki oleju 1 łyżkę octu dodajemy ok 1 łyżki cukru , sól i pieprz. Słoik zakręcamy i mieszamy sosik .
Dodajemy do kapusty i wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz